Párty jídlo

Kdo by nemiloval slavnosti, oslavy, párty, a co teprve jídlo pro tyto akce určené. Párty dobroty ale nemusí být vždy jen chlebíčky a jednohubky. Lze to udělat i jinak, netradičněji, přitažlivěji a zdravěji. A když máme oslavence, tak i dort pro něj může být neodolatelně zdravý.

Já se inspirovala receptem od paní Moniky Petruchové a takto hotový dort vypadal. 

Raw dortI když se jednalo o nepečený dort, tak mi dal vcelku zabrat, hodně se totiž mixovalo a čekalo než vše řádně ztuhne, ale výsledek stál za to.

A nejlepší je, že ho lze pokaždé udělat trochu jinak, jak chuťově, tak i vzhledově...pro dospělého i toho nejmenšího oslavence. A když člověk sní nějaký ten kousek navíc, tak se tak moc nestane, je totiž hlavně z oříšků, semínek, ovoce a kokosového oleje. 

Občerstvení pro hosty

Než se ale dort na stůl přinese, tak je fajn, když mají hosté do čeho ďobnout. Jsem příznivec lehkého občerstvení, takového toho na chuť, aby hosté při odchodu z oslavy nefuněli, ale spokojeně se usmívali.

Není proto nic nejjednoduššího než nabídnout hostům kombinaci sýrů, ořechů a ovoce (k vínu delikátní). Oříšky samozřejmě předem namočené, sýry lahodné a nepasterizované (svou chutí vytříbenější) a ovoce sladké a exotické (například ananas, granátové jablko, datle či mango). Nezapomenout vše přitažlivě naaranžovat a voala, sýrový talíř je na světě. 

Netypické chutě hosty dostanou a budou na vás vzpomínat a všude vyprávět, jak jste styloví. Přítel od mé kamarádky mi totiž jednou připravil zapečené sušené švestky s prosciutto šunkou. Slíbila jsem mu, že to vyzkouším a stalo se.

Švestky zabalíme do kousků této šunky (lze posypat i strouhaným parmezánem) a necháme chvíli zapéct v troubě. Lze podávat okamžitě po vytažení z trouby a když se vám jako mi stane, že šunka dojde, tak švestky jen posypte parmezánem a zapečte ;)

Sýrová roláda

Sýrová roláda

Prosciutto šunka mi došla proto, že jsem ji použila ještě v jednom receptu - v mé oblíbené sýrové roládě. Jistě znáte spoustu receptů na sýrovou roládu.

Můj zní takto:

Plátky sýru gouda naskládáme na plech s alobalem (pečící papír bude lepší) tak, aby se vždy lehce překrývaly a dáme do trouby, aby se plátky díky teplu spojily v jeden velký plát. Hlavně to prosím nepřežeňte jako já...museli byste roládu pak podávat i s alobalem, který se na příliš roztavený sýr přilepí a už bohužel neodlepí :D

Umícháme si trochu plnotučného jemného tvarohu nejlépe s čerstvým (domácím) sýrem, osolíme a přidáme nasekanou pažitku a nadrobno nakrájenou červenou papriku.

Na plát sýru naskládáme plátky prosciutto šunky, potřeme tvarohovo-sýrovým krémem a plát srolujeme.

Zabalíme do alobalu a necháme v lednici několik hodin odpočinout (většinou připravuji večer a nechávám přes noc v lednici).

Další zajímavé články