Žitné chlebánky

Objevila jsem doma sáček a půl žitných vloček, které mi už ve špajzce nějakou dobu ležely. Co s nimi?Snídaňová kaše z nich není zrovna to pravé, a tak mě napadlo upéct z nich chleba. A tak jsem smíchala cca 400g žitných vloček s cca 200 ml žitného kvasu. Zdálo se mi to stále netvárné, i když jsem věděla, že vločky potřebují trochu času, aby tekutinu nasály. Ale i přesto jsem tedy ještě přidala vodu. 

Netušila jsem, co takový chleba jen z žita udělá, a jestli ta chuť bude příjemná. Přidala jsem tedynerafinovanou mořskou sůl. Přidala jsem jí ale více než klasicky přidávám do kváskového chleba. A přidala jsem ještě mletý kardamon a rozdrcený kmín, koriandr a fenykl. Těsto jsem smíchala a nechala pod utěrkou při pokojové teplotě odpočívat.

Po cca 2-3 hodinách jsem na to mrkla a k mému nadšení vločky krásně změkly a při snaze jim dát tvar i při sobě držely. Za tu dobu jsem si i namyslela, že lepší než chleba, který by při nakrájení asi těžko držel tvar, upeču takové bulky, housky nebo jak to říct. Pěkně jsem je vyskládala na plech vymazaný sádlem, posypala kmínem a nechala při teplotě 175 °C péct cca 50 minut. Poté ještě 10 minut odpočívaly v teplé troubě.

Výsledek

Byly na světě! Moje žitné chlebánkykteré držely pěkně pohromadě a svou strukturou připomínaly takové ty fitness chleby. Chuťově byly velice příjemné, ani ne tak chlebové, ale opravdu chutné. 

Žitné chlebánky

Další zajímavé články